Cara-Cara Putihkan Kulit Di Malaysia

Cara-cara putihkan kulit di Malaysia, topik dibibir tentang soal putihkan kulit memang tak akan habis. Kaum wanita memang ada sahaja bahagian yang hendak ‘diperbaiki’. Antara yang menjadi tumpuan orang perempuan Malaysia ialah nak jadi putih gebu.

Sentimen untuk jadi putih melepak masih belum luntur. Kenapa penulis cakap begitu? Kamu tengoklah sendiri betapa banyaknya lambakan produk pemutih dari jenis krim, cecair (minuman), pil dan pelbagai lagi.

Bagi mencatas statement tidak sahaja untuk memutihkan kulit, produk-produk terbabit juga memberi manfaat kepada kulit seawal-awal penggunaan. Produk kecantikan dipasaran kini dimonopoli oleh selebriti tempatan dan semakin laju di paparan Instagram terutamanya.

Ramai yang idamkan mempunyai kulit yang putih bak sajli untuk menawan hati suami. Sebenarnya ada cara yang sangat mudah untuk dapatkan kulit putih gebu tanpa perlu mengeluarkan belanja yang besar membeli skincare yang mengandungi bahan-bahan kimia tertentu. Sini saya nak share 7 Petua Putihkan Kulit Wajah Secara Semulajadi

Berikut 7 cara putihkan kulit secara semulajadi dengan bahan mudah didapati :

1. Skrub Tomato

Cara putihkan kulit yang pertama adalah dengan menggunakan tomato. Selepas anda mencuci muka dengan bersih ambil sebiji tomato dan dibelah dua, gosok dan sapukan tomato tadi ke wajah anda dan biarkan selama 15 minit.

Kemudian bilas dengan air bersih. Jika hendak dapatkan kesan putih yang memuaskan harus diamalkan setiap hari barulah boleh nampak hasilnya.

2. Minum Air Putih Secukupnya

Tubuh perlukan air bersih untuk membantu menggantikan sel-sel mati. Minum air sekurangnya dua liter sehari bagi memastikan sistem dalaman dapat berfungsi dengan baik. Apabila tubuh mendapat air yang cukup, kulit juga kelihatan lembap, bersih dan cerah secara semulajadi.

3. Air Beras

Untuk anda yang selalu memasak, pasti kenal apa itu air beras. Ketika mencuci beras air bilasan jangan dibuang. Ambil air bilasan tadi dan asingkan di dalam baldi. Ini kerana air bilasan beras ini mempunyai pelbagai khasiat untuk kecantikan.

Air bilasan dikatakan mampu haluskan dan putihkan kulit. Caranya mudah sahaja ambil air bilasan tadi dan amalkan rendam wajah dalam air bilasan beras selama 15-20 minit setiap hari, barulah boleh nampak kulit beransur cerah.

4. Air Rendaman Limau Nipis

Cara cerahkan kulit dengan limau nipis ini mudah sahaja, hiriskan beberapa biji limau nipis dan rendamkan selama 40 minit di dalam baldi, kemudian mandilah dengan air rendaman ini. Selain untuk putihkan kulit ia juga membantu untuk harumkan badan.

5. Beras Pulut Masker

Gorengkan beras pulut sehingga kekuningan tanpa minyak. selepas goreng tumbuk atau pun kisarkan menjadi serbuk bedak. Selepas dikisar dan jadi serbuk bancuh dengan air putih dan sapukan pada wajah dan tubuh. Biarkan kering dan bilas dengan air bersih.

produk-putihkan-kulit-malaysia-KITAPuth-03

6. Yogurt Asli

Yogurt ini bukan sahaja sedap dimakan dan dijadikan menu untuk kuruskan badan, tetapi boleh juga digunakan untuk cerahkan kulit. Caranya ambil yogurt asli dan dilumurkan pada wajah dan leher dan dibiarkan kering sebelum dibilas dengan air bersih.

Amalkan 3 kali seminggu anda pasti akan terkejut dengan kesannya nanti. Insya Allah.

produk-putihkan-kulit-malaysia-KITAPuth-02

7. Betik Haluskan Kulit

Caranya ambil buah betik dan kisarkan ataupun lumutkan supaya menjadi halus. Ambil kisaran betik tadi disapukan pada wajah dan biarkan kering selama 15 minit. Setelah kering bilas dengan air bersih.

Akhir kalaulah tak ada masa untuk buat 7 cadangan diatas, saya nak share cara ke 8,

produk-putihkan-kulit-malaysia-KITAPuth-01

8. KITA Beauties – KITA -PU’TH untuk Produk Putihkan Kulit No1. Di Guardian Pharmacy

KITA Beauties Pu’th berfungsi untuk mencerahkan kulit. Mengandungi superfood asas buah-buahan semulajadi untuk kulit dan keperluan seharian badan, Selain itu, KITA Beauties Pu’th mengandungi antioksidan yang membantu mengelakkan kedutan dan radang.

Siap ada GMP dan merupakan super health brand. Paling penting senang je kalau korang nak beli. Ada dijual secara ekslusif di Guardian. Bila produk yang dijual di drugstore ni semestinya boleh dipercayai kan? KITA Puth make your skin & body happy.

Kenapa KITA Beauties Pu’th?

KITA Beauties Pu’th berfungsi untuk mencerahkan kulit. Mengandungi superfood untuk kulit dan keperluan seharian badan, Selain itu, KITA Beauties Pu’th mengandungi antioksidan yang membantu mengelakkan kedutan dan radang.

Macam I, I bukan amalkan KITA Beauties Pu’th untuk kulit putih sampai transparent ke apa. I nak tona kulit I kembali seperti asal. Pernah tak korang alami kulit satu atau dua tona lebih gelap sebab selalu terdedah pada cahaya matahari, selalu berjemur sebab buat aktiviti. Kalau biar kulit kembali seperti asal memang lambat la. Entah-entah sama je macam tu jadi dengan amalkan KITA Beauties Pu’th yang tinggi dengan vitamin C, membantu kulit lebih cerah dengan cepat. Dalam masa yang sama banyak manfaat untuk kulit.

Vitamin C sangat membantu memberikan kulit yang tegang, anjal dan lembut tanpa garis halus. Kulit berminyak, pori besar dan kulit berjerawat juga dapat dikawal dengan mengamalkan produk ni tau.

Bahan-bahan lain dalam KITA Beauties Pu’th untuk putihkan kulit.

Selain tinggi dengan Vitamin C, produk ini juga mengandungi Camu-Camu. Buah yang mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit dan diet seharian. Kulit jadi lebih sihat, membantu liang pori dan mengurangkan radang pada kulit. Alpha Lipoic Acid pula bertindak sebagai anti oksidan. Kulit lebih cerah, tak kusam serta anjal,  licin dan berseri.

 

Packaging dia pula jenis dalam kotak dan ada 10 paket kecil dalam satu kotak. Bagi I bila ada individual pek kecik macam ni senang nak bawak ke mana-mana. Nak minum dekat office, dekat luar, bawak je satu pek kecil ni.

 

Cara nak minum pula ambil satu sachet dan campurkan 100ml-150ml air. Kacau sampai sebati atau kalau korang ada shaker lagi senang. Shake je. Paling penting minum air cukup untuk kesan yang terbaik. Badan kita memerlukan air yang mencukupi kerana 60% badan manusia adalah air.

 

Ramuan penuh KITA Beauties Pu’th :

Serbuk jus oren, Fruktos, Maltodekstrin, Vitamin C, Guar Gum, Camu-Camu, Asid Alfa Lipoik, Serbuk Biji Anggur, Trikalsium Fosfat, Perisa Pic.

Produk ni juga semestinya halal so korang tak perlu risau la. Siap ada GMP dan merupakan super health brand. Paling penting senang je kalau korang nak beli. Ada dijual secara ekslusif di Guardian Pharmacy. Bila produk yang dijual di drugstore ni semestinya boleh dipercayai kan? KITA Puth make your skin & body happy.

Inilah antara cara-cara untuk putihkan kulit dengan selamat. Mana nak dapat?

Website : www.kitabeauties.com/

Instagram : https://www.instagram.com/kita_beauties/
Facebook : kita beauties

Guardian Pharmacy : https://guardian.com.my/index.php/pbrand/kitabeauties.html

Apa Comen Pengguna:

“Oh~ kalau masuk Guardian confirm trusted. Hehe. Kalau minum supplement super foods semua kena banyak sangat minum air untuk detoxing jaga buah pinggang sambil2 nak dapat optimized efek kan.”

“betul tu..bukan nak cerah sangat kulit kita tu..nak samakan tona warna kulit tu..kalau dapat cerahkan kulit mmg bonus la..skrg ni kan cuaca panas..kulit pun kena jaga..risau juga kulit kering dan kusam tak bermaya akibat haba dan pencemaran sekarang ni kan”

“cantik packaging kota dia.. nama pun unik je .. kita PUTH hehe.. ingatkan teringgal perkataan I tu.. PUTIH .. rupanay memang macam tu ye eja nya.. nampak glowing kulit sis ..”

“Kalau ada jual kat guardian senanglah nak cari .nampak menarik je produk ni untuk dicuba .tak kisah sangat kukit cerah ke rak tapi nak kan khasiatnya yang boleh kecilkan liang pori”

Sekian, Terima Kasih.

Stay Young Selalu..

 produk-putihkan-kulit-malaysia-KITAPuth-halal  Kita-beauties -putih-guardian